OTANT�K TA�

DOĞAL NECEF TAŞI

DOĞAL KAYALAR
Necef Taşı
Fiyatı      :      SATILDI TL
[dpsc_display_product]
Ürünün Özellikleri
  • 345 GR
  • AYNI GÜN KARGO
  • EŞİ YOK
  • IRAK/NECEF
  • KDV DAHİL
  • KOLEKSİYON GEM PARÇASI
  • NECEF TAŞI

Necef ‘in pek çok çeşidi var, bunlardan bazıları yarı değerli taşlar . Antik çağdan bu yana, özellikle de Avrasya’da mücevherat ve sert taş oymalarında en çok kullanılan mineraller Necef çeşididir.

Necef Taşı

Necef Taşı

Etyoloji
“Quartz” kelimesi, muhtemelen Slavca kökenli Almanca “Quarz” sözcüğünden ve Orta Yüksek Alman atası “twarc” türetilmiştir, bkz. Çek “), Sırp ve Hırvat TV’ler (” zor “). [7]

Antik Yunanlılar , bazı filozofların (Theophrastus da dahil ), maddenin aşırı soğutulmuş bir buz olduğuna inandıklarından, Necefları , Eski Buzul Soğuk’tan ” Eski Buzul Soğuk” ( kruos ) türetilen kuartz olarak adlandırdılar . [8] Bugün, kaya kristali terimi bazen en saf kuvartz formunun alternatif adı olarak kullanılır.

Kristal alışkanlığı ve yapısı

Necef minerali, kireçtaşına gömülmüştür ( numunenin sağ üst köşesi ), altıgen formuyla kolaylıkla tanımlanabilir. Çelik tarafından çizilemez (bkz. Mohs ölçeği ).

OTANTİK TAŞ KALİTESİ VE FARKI İLE MUHTEŞEM IRAK NECEF TAŞI KRİSTALİ ; KOLEKSİYON GEM PARÇASI SEVDİKLERİNİZ İÇİN DEĞİŞİK BİR HEDİYE OLARAK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ;AŞAĞIDA VİDEOSUNDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

BOY:9,5 CM

EN :6 CM

AĞIRLIK :345 GR
Necef trigonal kristal sistemine aittir. İdeal kristal şekli her iki tarafında altı taraflı piramitlerle sonlanan altı taraflı bir prizmadır. Doğada kuvartz kristalleri, genellikle, bu şeklin bir kısmını göstermek ya da belirgin kristal yüzlerinden tamamen yoksun olmak ve masif görünmek için, bitişik kristaller ya da kuvartz ile komşu, çarpıtılmış ya da birbirine karışmışlardır. İyi oluşturulmuş kristaller genellikle bir boşluk içine sınırsız büyüme gösteren bir ‘yatak’ halinde oluşur; Genellikle kristaller diğer ucunda bir matrise bağlanır ve yalnızca bir sonlandırma piramidi bulunur. Bununla birlikte, iki kere sonlandırılmış kristaller, örneğin jips içinde, bağlanmadan özgürce geliştiği yerde ortaya çıkar. Bir Necef jeodu, boşluğun, içe doğru bakan bir kristal yatağı ile kaplı yaklaşık küre biçiminde olduğu bir durumdur.

Α-Necef trigonal kristal sisteminde, sırasıyla uzay grubunda P 3 1 21 ve P 3 21 21’de kristalleşir. Β-kuvartz altıgen sisteme, sırasıyla uzay grubu P 6 2 22 ve P 6 4 22’ye aittir. [9] Bu uzay grupları gerçekten kiral (her biri 11 enantiyomorf çifere aittir). Hem a-kuvartz hem de β-Necef, akiral yapı taşlarından (mevcut durumda SiO 4 tetrahedra) oluşan şiral kristal yapıların örnekleridir. Α- ve β-Necef arasındaki dönüşüm yalnızca tetrahedrayı birbirlerine göre nispeten küçük bir şekilde döndürmeyi içerir, bu şekilde birbirlerine bağlanma şekilleri değişmez.
Α-kuvartstanın kristal yapısı (kırmızı toplar oksijendir, gri silisyumdur)

Β-Necef
Çeşitler (mikroyapıya göre)
Çoğu varietal ismin tarihsel olarak mineral renginden kaynaklanmasına rağmen, günümüz bilimsel isimlendirme şemaları öncelikle mineralin mikro yapısına atıfta bulunmaktadır. Renk, kriptokristalin mineralleri için ikincil bir tanımlayıcı olmasına karşın, makrokristalin çeşitleri için birincil tanımlayıcıdır.

Doğal Necef Taşı

Doğal Necef Taşı

Beyaz bir tabanda berrak kaya kristalleri
Geleneksel olarak kaya kristali veya saf Necef olarak adlandırılan saf Necef, renksiz ve şeffaf veya yarı şeffaftır ve çoğunlukla Lothair Kristali gibi sert oymalar için kullanılır . Yaygın renk çeşitleri arasında, sitrin, gül Necef, ametist, dumanlı Necef, süt beyazı Necefları ve diğerleri bulunur.Necef çeşitleri arasındaki en önemli ayrım, makrokristalin (başlı başına gözle görülebilen tek tek kristaller ) ve mikrokristalin veya kriptokristalin çeşitleri (kristallerin agregaları yüksek büyütme altında görülebilir) şeklindedir. Şeffaf çeşitler makrokristal olma eğiliminde iken, kriptokristalin çeşitler ya yarı saydamdır ya da çoğunlukla opaktır. Kalsedon , hem kuvartzın hem de monoklinik polimorf moganitinin ince büyütmelerinden oluşan bir kriptokristalin silika biçimidir. [10] Necefın diğer opak taş çeşitleri veya kuvartz da dahil olmak üzere karışık kayaçlar, çoğunlukla kontrast oluşturan bantlar veya renk desenleri içerir; akik , karnıyarak veya sardak , oniks , helyotrop ve jasperdir .

Necef (Arapça: النجف), Irak’ın başkenti Bağdat’ın 160 km güneyinde 31.99°N 44.33°E koordinatlarında bulunan şehir. Çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu şehrin nüfusu 2003 itibariyle 585.600’dür. Aynı zamanda Hulefai Raşidin’in sonuncusu olan Haydar-ı Kerrar Ali’nin mezarının bulunduğu yer olduğuna inanılan şehirdir.

 

 

 

 

Oluşma
Necef, granit ve diğer felsik magmatik kayaçların tanımlayıcı bir bileşenidir. Kumtaşı ve şeyl gibi tortul kayaçlarda çok yaygındır ve çoğu karbonat kayaçlarında aksesuar mineral olarak değişken miktarlarda bulunur . Şist , gnays , Necefit ve diğer metamorfik kayaçların ortak bir unsurudur. Necef, Goldich çözünme serisinde hava koşullarına karşı en düşük potensiyele sahiptir ve dolayısıyla akarsu tortuları ve kalıntı topraklarda kalıntı bir mineral olarak çok yaygındır.

Necef

Necef

Necefın çoğunluğu erimiş magmadan kristalleşirken, Necef da sıcak hidrotermal damarlardan gang gibi kimyasal olarak çökelir; bazen altın, gümüş ve bakır gibi cevher mineralleri ile. Magmatik pegmatitlerde büyük Necef kristalleri bulunur . İyi oluşturulmuş kristaller birkaç metre uzunluğa ulaşabilir ve yüzlerce kilogram ağırlığa sahip olabilirler.

Yarı iletken endüstrisinde büyüyen silikon levhalar için kullanılan potalar ve diğer ekipman için gerekli olan, son derece yüksek saflıkta doğal olarak oluşan Necef kristalleri pahalı ve nadirdir. Yüksek saflıkta kuvartsta büyük bir madencilik yeri, Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Karolina , Spruce Pine’deki Ladin Pine Gem Madeni’dir. [18]

En büyük belgelenmiş kuvartz kristali Itapore, Goiaz, Brezilya’da; Yaklaşık 6.1 × 1.5 × 1.5 m ölçülerek 44 tondan fazla ağırlığa sahipti. [19]

İlgili silika mineralleri
Tridimit ve kristobalit yüksek silisli volkanik kayaçlarda oluşan SiO2’nin yüksek sıcaklık polimorfudur . Coesit bazı meteorit darbe bölgelerinde ve yerkabuğuna özgü basınçlardan daha fazla oluşan metamorfik kayaçlarda bulunan yoğun SiO 2 polimorfudur. Stishovite , bazı meteorit darbe bölgelerinde bulunan SiO2’nin daha yoğun ve daha yüksek basınçlı bir polimorfudur. Lechatelierite , Necef kumu içinde yıldırım çarpmasıyla oluşan amorf bir silis camı SiO2’dir .

Tarihçe

Altın kapaklı oyma kaya kristallerinde (berrak kuvartz) Fatımid iğne, c. 1000

Karl Rössler’in Avusturyalı kaya kristali (saf Necef) kokusu. 1890 yılı circa

Şeffaflığı gösteren Necef kristali

Necef, Avustralya Aborijin mitolojisinde mistik maban olarak tanımlanan en yaygın materyaldir . Avrupa’da geçit mezarı mezarlıklarında, Newgrange veya İrlanda’daki Carrowmore gibi mezarlık bağlamında düzenli olarak bulunur . İrlandalı Necef kelimesi grianchloch , yani ‘ güneş taşı ‘ anlamına geliyor. Necef, taş aletler için Prehistorik İrlanda’da ve diğer birçok ülkede kullanılmıştır; Hem ven kuars’u hem de kaya kristali, tarih öncesi halkların litik teknolojisinin bir parçası olarak saptanmıştır. [22]

Necef Kristali

Necef Kristali

Yeşim , Doğu Asya ve Pre-Columbian Amerika’da , Avrupa’da ve Ortadoğu’da oymalar için en değerli yarı kıymetli taştan beri farklı küpeler ve sert taş oymalarında en çok kullanılan kuvartz çeşitleri olmuştur. Oyma mücevherler ve kameo taşlar , kaya kristal vazolar ve abartılı gemiler de dahil olmak üzere. Gelenek, mücevher dışında modadan büyük oranda düşen 19. yüzyılın ortalarına kadar çok değerli nesneler üretmeye devam etti. Cameo tekniği oniks ve diğer çeşitlerde renk şeridinden yararlanır.

Roma doğa bilimcisi Pliny the Elder , kuvartz’ın su buzu olduğuna ve uzun süre sonra daimi olarak dondurulduğuna inanıyordu. [23] (“kristal” sözcüğü Yunanca κρύσταλλος , “buz” kelimesinden gelmektedir.) Bu fikri, Necefın Alpler’deki buzulların yakınında, ancak volkanik dağlarda bulunmadığını ve büyük Necef kristallerinin moda edildiğini söyleyerek desteklediğini belirtti Elleri soğutmak için kürelere yerleştirin. Bu fikir en azından 17. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca, kuvartzın ışığı bir spektruma bölme kabiliyetini biliyordu .

17. yüzyılda, Nicolas Steno’nun kuvartz çalışmaları modern kristalografinin yolunu açtı. Bir Necef kristalinin boyutundan veya şeklinden bağımsız olarak, uzun prizma yüzleri her zaman mükemmel bir 60 ° açıyla birleştiğini keşfetti. [24]

Quartz’ın piezoelektrik özellikleri Jacques ve Pierre Curie tarafından 1880’de keşfedildi. [25] [26] Quartz osilatörü veya rezonatörü ilk kez 1921’de Walter Guyton Cady tarafından geliştirildi. [27] [28] George Washington Pierce tasarlanmış ve patentli quartz crystal oscillators 1923. [29] [30] [31] Warren Marrison, 1927’de Cady ve Pierce’in çalışmalarına dayanan ilk Necef osilatör saatini yarattı. [32]

Necef sentezleme çabaları, 19. yüzyılın ortalarında başladı; çünkü bilim adamları minerallerin doğal olarak oluştuğu koşulları taklit eden laboratuvar koşulları altında mineraller yaratmaya çalıştı: Alman jeolog Karl Emil von Schafhäutl (1803-1890) [33] 1845’te bir basınçlı ocakta mikroskobik Necef kristalleri oluşturduğunda kuvartz sentezledi. [34] Bununla birlikte, bu erken çabalarla üretilen kristallerin kalitesi ve boyutu zayıftı. [35] 1930’lara gelindiğinde, elektronik endüstrisi Necef kristallerine bağımlı hale geldi.

Necef Taşı Kristali

Necef Taşı Kristali

Uygun kristallerin tek kaynağı Brezilya’ydı; Bununla birlikte, II. Dünya Savaşı, Brezilya’dan gelen malzemeleri bozdu; bu nedenle ülkeler, ticari bir ölçekte Necef sentezlemeye çalıştı. Alman mineralojist Richard Nacken (1884-1971), 1930’lu ve 1940’lı yıllarda bir miktar başarı elde etti. [36] Savaştan sonra birçok laboratuvar büyük Necef kristalleri yetiştirmeye çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, ABD Ordu Sinyal Kolordusu, Bell Laboratuvarları ve Cleveland, Ohio Fırça Geliştirme Şirketi ile Nacken’in kurşunundan sonra kristalleri sentezlemek üzere anlaştı. [37] [38] (İkinci Dünya Savaşı’ndan önce, Fırça Gelişimi rekor oyuncular için piezoelektrik kristaller üretti. 1948’ye gelindiğinde Fırça Geliştirme, bugüne kadar en büyük çap olan 1.5 inç (3.8 cm) olan kristaller geliştirdi. [39] [40] 1950’li yıllara gelindiğinde , hidrotermal sentez teknikleri endüstriyel bir ölçekte sentetik Necef kristalleri üretiyorlardı ve günümüzde modern elektronik endüstrisinde kullanılan neredeyse tüm Necef kristali sentetiktir.

Piezoelektrik
Necef kristalleri piezoelektrik özelliklere sahiptir; Mekanik stresin uygulanması üzerine bir elektrik potansiyeli geliştirirler . Necef kristallerinin bu özelliğinin erken bir kullanımı fotograf çekimlerinde kullanılmıştır . Günümüzde Necefın en yaygın piezoelektrik kullanımlarından biri kristal osilatördür . Necef saati mineral kullanan tanıdık bir cihazdır. Bir Necef kristal osilatörünün rezonans frekansı mekanik olarak yüklenerek değiştirilir ve bu prensip, Necef kristal mikro dengesindeki çok ince kütle değişikliklerinin ve ince film kalınlıklı monitörlerin çok doğru ölçümleri için kullanılır .

Quartz Gemstone Hakkında Bilgi
Kuvars Hakkında – Tarihçe ve Giriş
Kuvars dünyadaki en önemli minerallerden biridir ve renkli taşlar dünyasındaki en popüler taş taş gruplarından birini oluşturmaktadır. Dünya’nın kıta kabuğunda bulunan ikinci en bol mineraldir, sadece feldispatlere ikinci. ‘Kuvars’ isminin, ‘sert’ anlamına gelen Slavca ve Lehçe kelimelerin kaynaklandığı Alman kelimesi ‘quarz’ ‘dan türetildiği düşünülmektedir. Adı, sertliğin Mohs ölçeğinde 7’yi ölçen kesin mineral olan kuvars için açıklayıcıdır. Onları sert, yumuşak veya dayanıklı olarak sınıflandırmaya gelince, diğer değerli taşlar genellikle kuvartzla karşılaştırılır.

Necef Satış

Necef Satış

Kuvarsın iki ana çeşidi vardır ve bunlar daha başka, daha spesifik çeşitli tür isimleri alt bölümlerine ayrılabilir. Tüm kuvars taşları aynı silikon dioksit (SiO2) kimyasal bileşimini paylaşır, ancak farklı kristal sınıfları ve oluşumlarına sahiptirler. Kuvarsın iki ana kolu makrokristalin kuvartz ve kriptokristalin kuvarsı içerir. Makrokristalin kuvars, ametist, kaya kristali, mavi kuvars, sitrin, şahin gözü, prasiolit, kuvars kedi gözü, dumanlı kuvartz, gül kuvarsı ve kaplanın gözünü içerir. Makrokristalin kuvars genellikle yarı şeffaf ve kriptokristalin kuvartzdan daha büyük kristallerle oluşur. Kriptokristalin kuvars çoğu durumda büyütme altında görülemeyen mikroskobik olarak küçük kristaller ile oluşur. Kristalin kuvartz, kuvarslı bir polimorf olan moganit ile birlikte büyütülür ve kalsedony olarak adlandırılır. Kalsedon aslında agate, chrysoprase, kan taşı, jasper ve carnelian gibi çok çeşitli kuvars taşlar içerir. Kalsedoni ‘dar anlamda’ genellikle yalnızca hafif ve tek renkli kalsedoniyi, genellikle mavimsi rengini ifade eder. Kriptokristalin kuvars genellikle berraklığında opak veya yarı şeffaftır.

Kuvars taşlar çok çekici, dayanıklı ve serttir. Çoğu durumda, kuvartz oldukça ucuzdur ve çok büyük ebatlarda mevcuttur. Bazı kuvars çeşitleri son derece seyrek olabilirken diğerleri çok kolay kullanılabilir. Kuvars, kesilip birçok şekil ve boyuta bölünebilen çok yönlü bir malzemedir. Kuyumculuk ve süs eşyaları yaratmada yüzyıllardır kullanılmıştır. Günümüzde, kuvars, renkli taş ticaretinde yalnızca en değerli taşlardan biridir, aynı zamanda birçok önemli endüstriyel kullanıma da sahiptir.

Necef Taşı

Necef Taşı

Kuvarsı tanımlamak için kesin bir test yok. Kesin tanımlamaya ulaşmak için birkaç test gereklidir. Çoğu gem laboratuvarı, kuvars örneklerini test ederken geleneksel analiz ve gelişmiş aletler kullanır. Geleneksel analiz genellikle doğal kuvars içinde bulunan inklüzyonları ve renk dağılımını inceler. Kızılötesi spektroskopi, kuvars taşlarının emdiği kızılötesi ışığın dalga boylarını grafiklemek için kullanılır. Kuvars kristalleri de piezoelektrik özelliklere sahiptirler; Turmaline ve birkaç tane daha taşlarla paylaşılan bir özellik. Sentetik kuvars genellikle doğal olmayan renklerde bulunur. Çoğu durumda, renk doğal bir oluşum olarak yalnızca çok canlı ve şiddetlidir.

Kuvars; Kaynak ve Kaynaklar Başa Dön
Kuvars taşlar tüm dünyadaki yerlerde bulunur. Kuvars, granit ve diğer magmatik kayaçların önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda sıklıkla tortul kayaçta bulunur ve metamorfik kayaçların ortak bir bileşenidir. İyi oluşturulmuş kristaller, genellikle birkaç metreyi aşan ve yüz kilogramın üzerinde ağırlığa sahip inanılmaz derecede büyük boyutlara ulaşabilir.

DOĞAL NECEF TAŞI

DOĞAL KAYALAR
Necef Taşı
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 345 GR
  • AYNI GÜN KARGO
  • EŞİ YOK
  • IRAK/NECEF
  • KDV DAHİL
  • KOLEKSİYON GEM PARÇASI
  • NECEF TAŞI
[dpsc_display_product]
Ürün Açıklaması Video Tanıtım Yorumlar

Necef ‘in pek çok çeşidi var, bunlardan bazıları yarı değerli taşlar . Antik çağdan bu yana, özellikle de Avrasya’da mücevherat ve sert taş oymalarında en çok kullanılan mineraller Necef çeşididir.

Necef Taşı

Necef Taşı

Etyoloji
“Quartz” kelimesi, muhtemelen Slavca kökenli Almanca “Quarz” sözcüğünden ve Orta Yüksek Alman atası “twarc” türetilmiştir, bkz. Çek “), Sırp ve Hırvat TV’ler (” zor “). [7]

Antik Yunanlılar , bazı filozofların (Theophrastus da dahil ), maddenin aşırı soğutulmuş bir buz olduğuna inandıklarından, Necefları , Eski Buzul Soğuk’tan ” Eski Buzul Soğuk” ( kruos ) türetilen kuartz olarak adlandırdılar . [8] Bugün, kaya kristali terimi bazen en saf kuvartz formunun alternatif adı olarak kullanılır.

Kristal alışkanlığı ve yapısı

Necef minerali, kireçtaşına gömülmüştür ( numunenin sağ üst köşesi ), altıgen formuyla kolaylıkla tanımlanabilir. Çelik tarafından çizilemez (bkz. Mohs ölçeği ).

OTANTİK TAŞ KALİTESİ VE FARKI İLE MUHTEŞEM IRAK NECEF TAŞI KRİSTALİ ; KOLEKSİYON GEM PARÇASI SEVDİKLERİNİZ İÇİN DEĞİŞİK BİR HEDİYE OLARAK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ;AŞAĞIDA VİDEOSUNDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

BOY:9,5 CM

EN :6 CM

AĞIRLIK :345 GR
Necef trigonal kristal sistemine aittir. İdeal kristal şekli her iki tarafında altı taraflı piramitlerle sonlanan altı taraflı bir prizmadır. Doğada kuvartz kristalleri, genellikle, bu şeklin bir kısmını göstermek ya da belirgin kristal yüzlerinden tamamen yoksun olmak ve masif görünmek için, bitişik kristaller ya da kuvartz ile komşu, çarpıtılmış ya da birbirine karışmışlardır. İyi oluşturulmuş kristaller genellikle bir boşluk içine sınırsız büyüme gösteren bir ‘yatak’ halinde oluşur; Genellikle kristaller diğer ucunda bir matrise bağlanır ve yalnızca bir sonlandırma piramidi bulunur. Bununla birlikte, iki kere sonlandırılmış kristaller, örneğin jips içinde, bağlanmadan özgürce geliştiği yerde ortaya çıkar. Bir Necef jeodu, boşluğun, içe doğru bakan bir kristal yatağı ile kaplı yaklaşık küre biçiminde olduğu bir durumdur.

Α-Necef trigonal kristal sisteminde, sırasıyla uzay grubunda P 3 1 21 ve P 3 21 21’de kristalleşir. Β-kuvartz altıgen sisteme, sırasıyla uzay grubu P 6 2 22 ve P 6 4 22’ye aittir. [9] Bu uzay grupları gerçekten kiral (her biri 11 enantiyomorf çifere aittir). Hem a-kuvartz hem de β-Necef, akiral yapı taşlarından (mevcut durumda SiO 4 tetrahedra) oluşan şiral kristal yapıların örnekleridir. Α- ve β-Necef arasındaki dönüşüm yalnızca tetrahedrayı birbirlerine göre nispeten küçük bir şekilde döndürmeyi içerir, bu şekilde birbirlerine bağlanma şekilleri değişmez.
Α-kuvartstanın kristal yapısı (kırmızı toplar oksijendir, gri silisyumdur)

Β-Necef
Çeşitler (mikroyapıya göre)
Çoğu varietal ismin tarihsel olarak mineral renginden kaynaklanmasına rağmen, günümüz bilimsel isimlendirme şemaları öncelikle mineralin mikro yapısına atıfta bulunmaktadır. Renk, kriptokristalin mineralleri için ikincil bir tanımlayıcı olmasına karşın, makrokristalin çeşitleri için birincil tanımlayıcıdır.

Doğal Necef Taşı

Doğal Necef Taşı

Beyaz bir tabanda berrak kaya kristalleri
Geleneksel olarak kaya kristali veya saf Necef olarak adlandırılan saf Necef, renksiz ve şeffaf veya yarı şeffaftır ve çoğunlukla Lothair Kristali gibi sert oymalar için kullanılır . Yaygın renk çeşitleri arasında, sitrin, gül Necef, ametist, dumanlı Necef, süt beyazı Necefları ve diğerleri bulunur.Necef çeşitleri arasındaki en önemli ayrım, makrokristalin (başlı başına gözle görülebilen tek tek kristaller ) ve mikrokristalin veya kriptokristalin çeşitleri (kristallerin agregaları yüksek büyütme altında görülebilir) şeklindedir. Şeffaf çeşitler makrokristal olma eğiliminde iken, kriptokristalin çeşitler ya yarı saydamdır ya da çoğunlukla opaktır. Kalsedon , hem kuvartzın hem de monoklinik polimorf moganitinin ince büyütmelerinden oluşan bir kriptokristalin silika biçimidir. [10] Necefın diğer opak taş çeşitleri veya kuvartz da dahil olmak üzere karışık kayaçlar, çoğunlukla kontrast oluşturan bantlar veya renk desenleri içerir; akik , karnıyarak veya sardak , oniks , helyotrop ve jasperdir .

Necef (Arapça: النجف), Irak’ın başkenti Bağdat’ın 160 km güneyinde 31.99°N 44.33°E koordinatlarında bulunan şehir. Çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu şehrin nüfusu 2003 itibariyle 585.600’dür. Aynı zamanda Hulefai Raşidin’in sonuncusu olan Haydar-ı Kerrar Ali’nin mezarının bulunduğu yer olduğuna inanılan şehirdir.

 

 

 

 

Oluşma
Necef, granit ve diğer felsik magmatik kayaçların tanımlayıcı bir bileşenidir. Kumtaşı ve şeyl gibi tortul kayaçlarda çok yaygındır ve çoğu karbonat kayaçlarında aksesuar mineral olarak değişken miktarlarda bulunur . Şist , gnays , Necefit ve diğer metamorfik kayaçların ortak bir unsurudur. Necef, Goldich çözünme serisinde hava koşullarına karşı en düşük potensiyele sahiptir ve dolayısıyla akarsu tortuları ve kalıntı topraklarda kalıntı bir mineral olarak çok yaygındır.

Necef

Necef

Necefın çoğunluğu erimiş magmadan kristalleşirken, Necef da sıcak hidrotermal damarlardan gang gibi kimyasal olarak çökelir; bazen altın, gümüş ve bakır gibi cevher mineralleri ile. Magmatik pegmatitlerde büyük Necef kristalleri bulunur . İyi oluşturulmuş kristaller birkaç metre uzunluğa ulaşabilir ve yüzlerce kilogram ağırlığa sahip olabilirler.

Yarı iletken endüstrisinde büyüyen silikon levhalar için kullanılan potalar ve diğer ekipman için gerekli olan, son derece yüksek saflıkta doğal olarak oluşan Necef kristalleri pahalı ve nadirdir. Yüksek saflıkta kuvartsta büyük bir madencilik yeri, Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Karolina , Spruce Pine’deki Ladin Pine Gem Madeni’dir. [18]

En büyük belgelenmiş kuvartz kristali Itapore, Goiaz, Brezilya’da; Yaklaşık 6.1 × 1.5 × 1.5 m ölçülerek 44 tondan fazla ağırlığa sahipti. [19]

İlgili silika mineralleri
Tridimit ve kristobalit yüksek silisli volkanik kayaçlarda oluşan SiO2’nin yüksek sıcaklık polimorfudur . Coesit bazı meteorit darbe bölgelerinde ve yerkabuğuna özgü basınçlardan daha fazla oluşan metamorfik kayaçlarda bulunan yoğun SiO 2 polimorfudur. Stishovite , bazı meteorit darbe bölgelerinde bulunan SiO2’nin daha yoğun ve daha yüksek basınçlı bir polimorfudur. Lechatelierite , Necef kumu içinde yıldırım çarpmasıyla oluşan amorf bir silis camı SiO2’dir .

Tarihçe

Altın kapaklı oyma kaya kristallerinde (berrak kuvartz) Fatımid iğne, c. 1000

Karl Rössler’in Avusturyalı kaya kristali (saf Necef) kokusu. 1890 yılı circa

Şeffaflığı gösteren Necef kristali

Necef, Avustralya Aborijin mitolojisinde mistik maban olarak tanımlanan en yaygın materyaldir . Avrupa’da geçit mezarı mezarlıklarında, Newgrange veya İrlanda’daki Carrowmore gibi mezarlık bağlamında düzenli olarak bulunur . İrlandalı Necef kelimesi grianchloch , yani ‘ güneş taşı ‘ anlamına geliyor. Necef, taş aletler için Prehistorik İrlanda’da ve diğer birçok ülkede kullanılmıştır; Hem ven kuars’u hem de kaya kristali, tarih öncesi halkların litik teknolojisinin bir parçası olarak saptanmıştır. [22]

Necef Kristali

Necef Kristali

Yeşim , Doğu Asya ve Pre-Columbian Amerika’da , Avrupa’da ve Ortadoğu’da oymalar için en değerli yarı kıymetli taştan beri farklı küpeler ve sert taş oymalarında en çok kullanılan kuvartz çeşitleri olmuştur. Oyma mücevherler ve kameo taşlar , kaya kristal vazolar ve abartılı gemiler de dahil olmak üzere. Gelenek, mücevher dışında modadan büyük oranda düşen 19. yüzyılın ortalarına kadar çok değerli nesneler üretmeye devam etti. Cameo tekniği oniks ve diğer çeşitlerde renk şeridinden yararlanır.

Roma doğa bilimcisi Pliny the Elder , kuvartz’ın su buzu olduğuna ve uzun süre sonra daimi olarak dondurulduğuna inanıyordu. [23] (“kristal” sözcüğü Yunanca κρύσταλλος , “buz” kelimesinden gelmektedir.) Bu fikri, Necefın Alpler’deki buzulların yakınında, ancak volkanik dağlarda bulunmadığını ve büyük Necef kristallerinin moda edildiğini söyleyerek desteklediğini belirtti Elleri soğutmak için kürelere yerleştirin. Bu fikir en azından 17. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca, kuvartzın ışığı bir spektruma bölme kabiliyetini biliyordu .

17. yüzyılda, Nicolas Steno’nun kuvartz çalışmaları modern kristalografinin yolunu açtı. Bir Necef kristalinin boyutundan veya şeklinden bağımsız olarak, uzun prizma yüzleri her zaman mükemmel bir 60 ° açıyla birleştiğini keşfetti. [24]

Quartz’ın piezoelektrik özellikleri Jacques ve Pierre Curie tarafından 1880’de keşfedildi. [25] [26] Quartz osilatörü veya rezonatörü ilk kez 1921’de Walter Guyton Cady tarafından geliştirildi. [27] [28] George Washington Pierce tasarlanmış ve patentli quartz crystal oscillators 1923. [29] [30] [31] Warren Marrison, 1927’de Cady ve Pierce’in çalışmalarına dayanan ilk Necef osilatör saatini yarattı. [32]

Necef sentezleme çabaları, 19. yüzyılın ortalarında başladı; çünkü bilim adamları minerallerin doğal olarak oluştuğu koşulları taklit eden laboratuvar koşulları altında mineraller yaratmaya çalıştı: Alman jeolog Karl Emil von Schafhäutl (1803-1890) [33] 1845’te bir basınçlı ocakta mikroskobik Necef kristalleri oluşturduğunda kuvartz sentezledi. [34] Bununla birlikte, bu erken çabalarla üretilen kristallerin kalitesi ve boyutu zayıftı. [35] 1930’lara gelindiğinde, elektronik endüstrisi Necef kristallerine bağımlı hale geldi.

Necef Taşı Kristali

Necef Taşı Kristali

Uygun kristallerin tek kaynağı Brezilya’ydı; Bununla birlikte, II. Dünya Savaşı, Brezilya’dan gelen malzemeleri bozdu; bu nedenle ülkeler, ticari bir ölçekte Necef sentezlemeye çalıştı. Alman mineralojist Richard Nacken (1884-1971), 1930’lu ve 1940’lı yıllarda bir miktar başarı elde etti. [36] Savaştan sonra birçok laboratuvar büyük Necef kristalleri yetiştirmeye çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, ABD Ordu Sinyal Kolordusu, Bell Laboratuvarları ve Cleveland, Ohio Fırça Geliştirme Şirketi ile Nacken’in kurşunundan sonra kristalleri sentezlemek üzere anlaştı. [37] [38] (İkinci Dünya Savaşı’ndan önce, Fırça Gelişimi rekor oyuncular için piezoelektrik kristaller üretti. 1948’ye gelindiğinde Fırça Geliştirme, bugüne kadar en büyük çap olan 1.5 inç (3.8 cm) olan kristaller geliştirdi. [39] [40] 1950’li yıllara gelindiğinde , hidrotermal sentez teknikleri endüstriyel bir ölçekte sentetik Necef kristalleri üretiyorlardı ve günümüzde modern elektronik endüstrisinde kullanılan neredeyse tüm Necef kristali sentetiktir.

Piezoelektrik
Necef kristalleri piezoelektrik özelliklere sahiptir; Mekanik stresin uygulanması üzerine bir elektrik potansiyeli geliştirirler . Necef kristallerinin bu özelliğinin erken bir kullanımı fotograf çekimlerinde kullanılmıştır . Günümüzde Necefın en yaygın piezoelektrik kullanımlarından biri kristal osilatördür . Necef saati mineral kullanan tanıdık bir cihazdır. Bir Necef kristal osilatörünün rezonans frekansı mekanik olarak yüklenerek değiştirilir ve bu prensip, Necef kristal mikro dengesindeki çok ince kütle değişikliklerinin ve ince film kalınlıklı monitörlerin çok doğru ölçümleri için kullanılır .

Quartz Gemstone Hakkında Bilgi
Kuvars Hakkında – Tarihçe ve Giriş
Kuvars dünyadaki en önemli minerallerden biridir ve renkli taşlar dünyasındaki en popüler taş taş gruplarından birini oluşturmaktadır. Dünya’nın kıta kabuğunda bulunan ikinci en bol mineraldir, sadece feldispatlere ikinci. ‘Kuvars’ isminin, ‘sert’ anlamına gelen Slavca ve Lehçe kelimelerin kaynaklandığı Alman kelimesi ‘quarz’ ‘dan türetildiği düşünülmektedir. Adı, sertliğin Mohs ölçeğinde 7’yi ölçen kesin mineral olan kuvars için açıklayıcıdır. Onları sert, yumuşak veya dayanıklı olarak sınıflandırmaya gelince, diğer değerli taşlar genellikle kuvartzla karşılaştırılır.

Necef Satış

Necef Satış

Kuvarsın iki ana çeşidi vardır ve bunlar daha başka, daha spesifik çeşitli tür isimleri alt bölümlerine ayrılabilir. Tüm kuvars taşları aynı silikon dioksit (SiO2) kimyasal bileşimini paylaşır, ancak farklı kristal sınıfları ve oluşumlarına sahiptirler. Kuvarsın iki ana kolu makrokristalin kuvartz ve kriptokristalin kuvarsı içerir. Makrokristalin kuvars, ametist, kaya kristali, mavi kuvars, sitrin, şahin gözü, prasiolit, kuvars kedi gözü, dumanlı kuvartz, gül kuvarsı ve kaplanın gözünü içerir. Makrokristalin kuvars genellikle yarı şeffaf ve kriptokristalin kuvartzdan daha büyük kristallerle oluşur. Kriptokristalin kuvars çoğu durumda büyütme altında görülemeyen mikroskobik olarak küçük kristaller ile oluşur. Kristalin kuvartz, kuvarslı bir polimorf olan moganit ile birlikte büyütülür ve kalsedony olarak adlandırılır. Kalsedon aslında agate, chrysoprase, kan taşı, jasper ve carnelian gibi çok çeşitli kuvars taşlar içerir. Kalsedoni ‘dar anlamda’ genellikle yalnızca hafif ve tek renkli kalsedoniyi, genellikle mavimsi rengini ifade eder. Kriptokristalin kuvars genellikle berraklığında opak veya yarı şeffaftır.

Kuvars taşlar çok çekici, dayanıklı ve serttir. Çoğu durumda, kuvartz oldukça ucuzdur ve çok büyük ebatlarda mevcuttur. Bazı kuvars çeşitleri son derece seyrek olabilirken diğerleri çok kolay kullanılabilir. Kuvars, kesilip birçok şekil ve boyuta bölünebilen çok yönlü bir malzemedir. Kuyumculuk ve süs eşyaları yaratmada yüzyıllardır kullanılmıştır. Günümüzde, kuvars, renkli taş ticaretinde yalnızca en değerli taşlardan biridir, aynı zamanda birçok önemli endüstriyel kullanıma da sahiptir.

Necef Taşı

Necef Taşı

Kuvarsı tanımlamak için kesin bir test yok. Kesin tanımlamaya ulaşmak için birkaç test gereklidir. Çoğu gem laboratuvarı, kuvars örneklerini test ederken geleneksel analiz ve gelişmiş aletler kullanır. Geleneksel analiz genellikle doğal kuvars içinde bulunan inklüzyonları ve renk dağılımını inceler. Kızılötesi spektroskopi, kuvars taşlarının emdiği kızılötesi ışığın dalga boylarını grafiklemek için kullanılır. Kuvars kristalleri de piezoelektrik özelliklere sahiptirler; Turmaline ve birkaç tane daha taşlarla paylaşılan bir özellik. Sentetik kuvars genellikle doğal olmayan renklerde bulunur. Çoğu durumda, renk doğal bir oluşum olarak yalnızca çok canlı ve şiddetlidir.

Kuvars; Kaynak ve Kaynaklar Başa Dön
Kuvars taşlar tüm dünyadaki yerlerde bulunur. Kuvars, granit ve diğer magmatik kayaçların önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda sıklıkla tortul kayaçta bulunur ve metamorfik kayaçların ortak bir bileşenidir. İyi oluşturulmuş kristaller, genellikle birkaç metreyi aşan ve yüz kilogramın üzerinde ağırlığa sahip inanılmaz derecede büyük boyutlara ulaşabilir.